08443: Het adres voor blauwe texelaars!

Geschiedenis

        

Nieuwsbrief, Dag van het Schaap 2014

 

‘Nog geen dag spijt van overstap van GD naar NSFO’


Kees van de Nieuwenhof uit het Noord-Brabantse Mariahout fokt Blauwe Texelaars. Dit jaar heeft hij ongeveer 30 ooien die gelammerd hebben. Hoewel het Stamboek Blauwe Texelaars niet is aangesloten bij de NSFO, neemt hij toch deel aan het diergezondheidsprogramma (DGP) van de NSFO. “Dat kan hoor, dat is geen enkel probleem.” De fokker stapte vorig jaar over van de GD naar de NSFO. “Niet alleen omdat het DGP bij de NSFO goedkoper is, maar vooral uit onvrede over de gang van zaken bij de GD”, vertelt Van de Nieuwenhof.
Enkele jaren geleden kwam één van zijn schapen positief uit de tweejaarlijkse zwoegertest van de GD. Een raadsel, want al zijn schapen zijn zwoegervrij. Ook een tweede test was positief. Zijn dierenarts raadde hem een andere test aan, de PCR, die 100 procent waterdicht is. “Uit die test bleek dat het schaap toch negatief was en dat ik mijn certificaat zwoegervrij weer terug had. De fokker vervolgt: “Dankzij mijn dierenarts is het met een sisser afgelopen, maar de GD had ook met dit advies kunnen komen, maar is in gebreken gebleven. Dat vind ik een kwalijke zaak en mede daarom ben ik overgestapt naar de NSFO.” Ook het contact is veel directer en persoonlijker dan bij de GD, aldus Van de Nieuwenhof. “Zo kom ik Marjo van Bergen van de NSFO op bijna iedere keuring tegen. Ik heb nog geen dag spijt gehad van de overstap.”10 maart 2012: Mijn eerste 4ling


 Het Schaap april 2011;

Vruchtbare Blauwe Texelaars,

 

Dat Blauwe Texelaars heel vruchtbaar zijn blijkt wel uit de prestaties van de ooien van Kees van de Nieuwenhof, schapenfokker uit het Brabantse Mariahout. Medio augustus 2009 haalde hij de ram weg bij zijn 25 ooien in aanloop naar de dektijd in oktober. Te laat, want begin januari 2010 lamden maar liefst 9 ooien. Zij hadden gemiddeld 2 lammeren. Ooi  0060 maakte het helemaal bont. Toen zij in maart 2010 met haar beide lammeren naar buiten ging en bij de ram in de wei kwam, werd zij direct weer gedekt. Het resultaat: op 25 juli weer 2 prachtige lammeren. Nadat deze lammeren in oktober werden gespeend ging zij gewoon weer bij de ram. Op 14 maart 2011 bracht zij opnieuw 2 lammeren. Een vruchtbaar resultaat voor een Blauwe Texelaar; binnen 15 maanden 6 lammeren uit 3 worpen!

 Het Schaap juni 2010


Toch Zwoegervrij


In februari moest ik de tweejaarlijkse zwoegertest weer laten uitvoeren bij mijn blauwe en witte Texelaars. Alle dieren waar we niet meer wilde fokken hebben we verkocht om de kosten zo laag mogelijk te houden.


Alles netjes opgehokt om het de dierenarts Niels Groot Nibbelink (zelf ook Texelaar fokker) het zo makkelijk mogelijk te maken, en om stress bij de dieren te voorkomen.


Na 14 dagen kreeg ik een telefoontje van Niels dat  schaap nr. 319 positief was. En dan……? Dan wordt je even goed stil! Hoe kan dat nou? Het dier was op mijn bedrijf geboren, zoals ook de zus en de moeder van deze, die net als alle andere 25 negatief waren.


Ik had met diverse collega fokkers contact, en alle vertelde dat ik me niet druk moest maken want hij zou wel vals positief zijn, wat wel vaker voor komt. Makkelijker gezegd dan gedaan. Het heeft mij menig uur denken gekost, zowel overdag als in de nacht.


Na contact te hebben gehad met de GD, mocht ik na 4 á 6 weken dit dier weer opnieuw laten testen. Maar tot die tijd was ik een verdacht bedrijf en ging het wat zwoeger betreft op slot. Na een week of 5 belde Niels mij op dat de nieuwe sticker voor het bloedmonster bij hen binnen was gekomen en dat we weer konden tappen. Zo gezegd zo gedaan. Getapt, opgestuurd en dan kan ik je vertellen dat 2 weken wachten lang kan duren. De uitslag was als donder bij heldere hemel. Nr 319  was en bleef positief. Ze hadden nu twee testen gedaan, naast de eerste ELISA bloedtest was het bloed nogmaals met een andere test onderzocht een AGIDT.


En dan komt de vraag, wat nu????


Je hebt nu een aantal mogelijkheden; Stoppen met een zwoegervrij bedrijf en alles opgeven zoals het stamboek en de shows. Alles ruimen en opnieuw beginnen na een stam van 16 jaar opgebouwd te hebben. Lammeren vangen direct na de geboorte en met de fles opvoeden. Of na een half jaar opnieuw testen met de hoop dat dan alles weer goed is, om na wéér een half jaar nog eens alles te tappen en als alles dan negatief is dat je dan pas je certificaat terug krijgt.


Nadat alles een beetje was doorgedrongen, heb ik na enkele dagen weer een telefoontje naar mijn dierenarts gedaan. Hij vertelde me dat er nog een andere test was op zwoeger, de zogenaamde PCR test. Met die wetenschap heb ik contact opgenomen met Dhr Herman Scholten van de GD te Deventer. Deze heeft me uitgelegd dat de PCR test een DNA onderzoek is en dat deze 100%  waterdicht is voor het zwoeger onderzoek. De vorige testen, de Elisa / AGIDT waren dit niet.


Daar ik het schaap niet had verkocht kon er opnieuw bloed worden getapt. De dagen kropen voorbij en menig telefoontje werd gepleegd. Maar deze test moest op kweek worden gezet en is een vrij kostbaar onderzoek, daarom worden er bloedmonsters op gespaard. Na 10 dagen ongeduld belde Herman Scholten me op. Ik vroeg om een klein momentje en parkeerde mijn auto in de berm.


Het verlossende antwoord was, dat het schaap 100% negatief was en dat ik mijn certificaat zwoegervrij weer terug had. Ik kan je vertellen, ik was zo blij als een klein kind en heb menige telefoontje gepleegd naar collega fokkers en dierenarts om hen het goede bericht te vertellen.


Een goede tip; verkoop nooit te vroeg het betreffende schaap.


Kees v. d. NieuwenhofCopyright © www.texelseblauwe.nl    |    Webdesign by: FW Designs