08443: Het adres voor blauwe texelaars!

Witte Texelaar

Mijn ervaringen bij het keuren tijdens de Nationale Texelaarkeuring 2015

Op zaterdag 22 augustus had ik de eer om als keurmeester actief te zijn tijdens de Nationale Texelaarkeuring van het NTS en TSNH in de Oranjehal in Wenum Wiesel (Apeldoorn). Na een gastvrij ontvangst met koffie en broodjes werden de indelingen bekend gemaakt. Ik kreeg samen met Koos Tjepkema de taak om voor de middag alle ooi- en ramlammeren in de hokken te keuren. Dit waren 2-, 3-, en 4-tallen die er echt allemaal op hun zondags bij stonden. Prachtig om naar te kijken. Ik had nooit eerder met Koos gekeurd. Maar na wederzijds elkaar voorzichtig wat te hebben afgetast, vonden wij elkaar prima. We zaten aardig op ��n lijn wat betreft de eisen die wij aan goede dieren stelde. Hierbij werden zaken als ontwikkeling, behoud van type en bespiering en een mooie rastypische kop en goed beenwerk niet uit het oog verloren. Al was dit laatste best lastig te beoordelen omdat de dieren dik in het stro stonden.

Nadat wij de eerste twee rubrieken hadden gekeurd, kwam er een deelnemer/toeschouwer naar mij toe met de vraag of ik wat voorzichtiger met de dieren wilde omgaan. Deze persoon vond dat ik de liggende dieren te ruw bij de wol pakte om ze overeind te krijgen en dat ik iets te hardhandig voelde of er onder de wol wel voldoende spieren aanwezig waren� Of maakte deze persoon zich misschien zorgen over het prachtig getoiletteerde kapsel van de dieren ;>) Toch maar even mijn excuses aangeboden en er wat omzichtiger mee omgegaan.

Het keuren verliep voorspoedig en om 11.15 uur waren we klaar met alle rubrieken en hadden we ook de beste hokken aangewezen. Het middagprogramma was helemaal nieuw voor mij. Ik had nog nooit een kampioenschap met bordjes gekeurd. Best spannend! �Als ik maar g��n blunder sla�, was mijn eerste gedachte. Maar tegelijkertijd besefte ik mij dat ik voldoende ervaring heb in het beoordelen van dieren en gewoon mijn eigen lijn van keuren vast zou houden. Dan kwam het vast goed. En het was in de ochtend immers ook prima verlopen.

Na alle dieren (voorzichtig) te hebben gevoeld (niet te hard) heb ik de dieren kritisch bekeken, daarbij in gedachten houdend wat wij tijdens de terugkomdag van de juryleden op 11 juli jl. hebben geleerd en besproken. Het verliep prima. Ik keurde aardig in lijn met de meeste andere juryleden. Wat mij opviel is dat ik vrijwel dezelfde beoordeling gaf als Koos Tjepkema. Misschien niet vreemd na de positieve ervaring van de ochtend.

Na 3 keer met bordjes te hebben mogen keuren kwam de koningsklasse aan de beurt; de oude rammen. Hierbij had ik de eer om samen met Marjo van Bergen de 5 rammen aan te wijzen, die voor de kampioenstitels in aanmerking kwamen. Toen we daarmee klaar waren zei ik tegen Marjo: �Wat zou ik hier ook graag punten aan willen geven.� Direct daarop komt Koos naar ons toe met de mededeling dat hij deze rubriek liever niet wilde keuren omdat hij mede eigenaar was van ��n van de rammen. Mijn wens ging in vervulling, ik mocht ook in deze prachtige rubriek bordjes opsteken. De kampioen was direct duidelijk, maar voor de reservetitel konden minstens drie van de overige vier dieren in aanmerking komen. Ze zaten erg dicht bij elkaar. Eensgezind gaven we allemaal de kampioen 12 punten. Terugkijkend op deze prachtige dag ervaar ik dat ik met heel veel plezier heb mogen keuren en veel nieuwe mensen heb leren kennen. Het was zoals het hoort; �schapen binden mensen�. De organisatie mag met bijzonder veel trots terugkijken op een zeer geslaagde Nationale keuring. Proficiat! En veel dank voor het in mij gestelde vertrouwen.

Kees van de Nieuwenhof

 Copyright © www.texelseblauwe.nl    |    Webdesign by: FW Designs